суботу, 19 вересня 2020 р.

Європейський марафон

Маловідомi традиції шведської кухні

Швеція - північна морська країна і багато в чому особливості національної кухні пов'язані з близькістю моря і необхідністю виживати в суворому кліматі. Їжа протягом століть була джерелом енергії. Для традиційних шведських страв не властиві особливі вишукування, це проста і по-домашньому ситна їжа. До 19 століття їжу готували на відкритому вогнищі, а тому місцеві жителі їли переважно варену їжу. У 19 столітті з'явилися залізні плити, які потрібно було топити дровами, і шведи почали готувати страви на їх розпеченій поверхні. З цього часу кількість рецептів національної кухні значно зросла, вони стали більш варіативними. I сьогоднi ми познайомимось з найважливішими шведськими кулінарними традиціями і дiзнаємось про те, як вони з'явилися в житті шведів.

Брусниця завжди і всюди

Саме брусничне варення вважається візитною карткою країни і вживається нарівні з кетчупом і гірчицею до багатьох гарячих страв. Його подають до котлет і млинців, до каші і кров'яної ковбаси. При цьому, незважаючи на солодкість, його рідко намазують на хліб. Завдяки праву на відкритий доступ (Allemansrätten), яке дає кожному шведу свободу переміщення на природі, багато шведів самі збирають брусницю в лісі, і потім заморожують її або роблять варення про запас.

Маринований оселедець - король шведського столу

Оселедець і до цього дня залишається обов'язковою стравою для типового шведського столу. Завдяки великій кількості оселедця в Північному і Балтійському морях, шведи ще з середньовіччя навчилися правильно готувати і зберігати це, без перебільшення, національне гастрономічне надбання. Маринований оселедець робиться з різними смаками: гірчиця, цибуля, часник і кріп, його часто їдять з відвареною картоплею, сметаною, нарізаною зеленою цибулею, твердим сиром, іноді вареними яйцями, і, звичайно ж, з хрусткими хлібцями. Про шведський оселедець складаються легенди, туристи просто мріють спробувати "це шведське диво", під назвою sill.

Хлібці і хліб з корисним хрускітом

Крім м'якого хліба з маслом, незмінним інгредієнтом будь-якого обіду або вечері є хлібці (knäckebröd). Хрусткий хліб в Швеiї дуже популярний, в продуктовому магазині ви зможете побачити різні його види але традиційно він робиться з жита, якє зроста саме в Швеції. Випiкати їх тут почали більше 500 років тому, і спочатку хлібці вважалися їжею бідняків. При правильному зберіганні хрусткі хлібці зберігають свої смакові якості не менше року, і до сих пір залишаються одним з найбільш універсальних продуктів. Історія цього хліба говорить про те, що його батьківщина - це шведська провінція Вермланд.

Гороховий суп та млинцi - атрибути четверга

Багато шведiв виросли на традиції, коли четвер призначався днем ​​горохового супу і млинців (ärtsoppa och pannkakor). Шведи люблять дізнаватися і зберігати свої кулінарні історії. I в разі з гороховим супом і млинцями iснують розхожі думки про витоки гастрономічного ритуалу: за однією версією, католики ( до XVI століття Швеція була католицькою країною) не їдять м'ясо по п'ятницях, і тому наїдалися ситним гороховим супом по четвергах, за іншою - гороховий суп був простим в приготуванні стравою для прислуги, яка працювала півдня по четвергах. У будь-якому випадку ця традиція прижилася. Більшість традиційних шведських ресторанів досі подають гороховий суп і млинчики з брусничним варенням, по четвергах.

Торт «Принцеса» - найкращий шведський десерт

Цей торт Ви можете зустріти в Швеції в двох варіантах: рожевий і зелений. Вiн робиться на основі бісквіта, зі збитими вершками, ванільним / заварним кремом і марципаном. Цей торт з історією: в 1930р. його рецепт був опублікований в кулінарній книзі "Кулінарна книга принцес", автором якої була Енні Окерстрем . У ці роки вона працювала вчителькою у дочок принца Карла Бернардотта, тому вперше цей смачний торт спробували саме вони. Зараз ці ласощі не тільки для членів королівської сім'ї. Шведи їдять його круглий рік, при святкуванні важливих подій.

День булочок з корицею - національне «смачнне» свято

Булочки з корицею (kanelbulle) - це не просто шведська здоба, в цій країні вони вважаються буквально національним надбанням і одним із символів шведського королівства. Це така кручена булочка, вона виготовляється з довгої смужки здобного тіста (і завжди тільки на свіжих дріжджах), а потім згортається в кульку і скріплюється солодким тягуче-маслянистим сиропом, в який додається кориця. Вони продаються практично повсюди. Шведи їдять їх всюди, на свята і в будні, під час сніданку і перекусу. Вперше рецепт Kanelbulle з'явився в шведських кулінарних книгах в 1951 році, а сама ароматна спеція - кориця - набагато раніше. Вона була завезена до Швеції ще в 16 столітті і швидко завоювала увагу кулінарів. Щорічно 4 жовтня вся Швеція святкує національне «смачне» свято - День булочок з корицею.

Фестиваль раків - символ серпня

Яка нація понад усе на світі любить їсти варених раків? Ну звичайно ж, шведи. Нащадки відважних вікінгів навіть присвятили цьому річковому делікатесу окреме свято.Фестиваль раків (kräftskivor) проводиться в Швеції в серпні, коли теплими літніми вечорами шведи відриваються в поїданні варених раків. У садах своїх будинків або на балконах своїх квартир, в ресторанах і кафе, на пікніках ... шведи влаштовують бенкет, який очікували цілий рік. З обов'язкових аксесуарів фестивалю - кумедні паперові ковпаки і фартухи з обов'язковою символікою червоного раку, що повторюється в предметах сервірування столу. Раки здавна вважалися делікатесом. Шведи їх настільки любили, що майже винищили. І в 1878 вступили в силу обмеження на вилов раків. Відтепер їх дозволено відловлювати тiльки в серпні і на початку вересня.

Сюрстремінг - шведський делікатес

Surstromming - це балтійська салака засолена особливим способом. Історія походження цього рибного делікатесу налічує понад п'ятсот років. В ті часи сіль в Швеції була у великій ціні, і одного разу на одному з островів для засолювання риби не вистачило солі. В результаті салака в діжці забродила, проте знайшовся сміливець, який все-таки наважився її спробувати. У підсумку після поїдання салаки сміливець залишився живий, а в Швеції з'явилася традиція і навіть свято, присвячене цiй стравi. Через сильний, практично нестерпний запах Сюрстремінг отримав досить непривабливі назви: і «оселедець з душком», і «шведський тухлий оселедець», і «оселедець другої свіжості».

Цукеркова субота - день цукерок в Швеції

Незрозуміла любов шведів до солодкого відома у всьому світі. Шведська сім'я приблизно з'їдає по 1.2 кг солодкого в тиждень. Субота - день цукерок в Швеції, і більшість шведiв насолоджуються солодким тільки раз в тиждень. Традиція, яка підтримується в основному для захисту зубів і запобігання карієсу. Поняття «lördagsgodis» або «суботні солодощі» виникло у 50-60х роках минулого століття. Вважалося, якщо дозволяти дітям їсти цукерки лише один раз на тиждень, то ризик появи карієсу у них зменшиться.










Немає коментарів:

Дописати коментар