вівторок, 30 листопада 2021 р.

Чи існують в наш час динозаври?

Динозаври існували понад 160 мільйонів років і вимерли близько 65 мільйонів років тому внаслідок глобальної катастрофи. Але чи всі динозаври вимерли? А найголовніше, чи немає у них родичів у наш час? Адже дуже багато сучасних тварин схожі на динозаврів. Наприклад, жирафи, носороги, черепахи, хамелеони, крокодили...

Історичні відомості про динозаврів

«Динозавр» перекладається з грецької як «жахливий ящір». Це лускаті істоти, які ходили на двох чи чотирьох ногах та відкладали яйця. Мільйони років тому, задовго до появи людини на Землі, динозаври панували на планеті. На сьогоднішній день останки найдавніших динозаврів мають вік близько 230 мільйонів років. Перші динозаври були хижаками та належали до групи теропод. Потім і рослиноїдні рептилії мутували і утворили першу групу рослиноїдних динозаврів - прозуаропод. Хижі динозаври полювали на травоїдних динозаврів. Деякі динозаври були величезних розмірів, а інші — маленькі. Динозаври освоїли не тільки землю Вони жили у воді і, як вважають багато вчених, могли літати. Нам відомо близько шестисот різновидів динозаврів, які вимерли 65 мільйонів років тому. Немає єдиної гіпотези, яка пояснює причини вимирання динозаврів. Але відомо, що вони вимерли внаслідок якоїсь грандіозної катастрофи, що охопила всю земну кулю.


Порівняння динозаврів з деякими сучасними тваринами


Як же визначити, чи є та чи інша сучасна тварина родичем динозавра? Сучасні тварини можуть зовні бути схожими на динозаврів, але цього недостатньо. Потрібно звернути увагу ще на подібну будову скелета і загальні особливості поведінки та спосіб життя.
Порівняємо деяких сучасних тварин з динозаврами.
Жирафа завдяки своїй довгій шиї може об'їдати листя з верхівок дерев, точнісінько як диплодок. Диплодок (Diplodocus) — рід динозаврів. Завдовжки досягали 35 метрів. Мали порівняно невелику голову, довгі шию та хвіст. Пересувалися на чотирьох ногах, задні ноги були довші за передні, хребці в тазовому відділі зрощені між собою. Всі диплодоки були рослиноїдними тваринами.
Носоріг виглядає приблизно так, як і трицератопс. У нього теж велике, важке тіло та ріг на носі. Трицератопс (Triceratops) — рід травоїдних динозаврів з групи рогатих динозаврів. Жили 67-65 мільйонів років тому в Північній Америці. Довжина трицератопсів досягала 9 м. За оцінками вчених, маса динозавра становила 6 тонн.
Броненосець захищений кістяним панцирем, точнісінько як анкілозавр. Анкілозавр (Ankylosaurus) — рід динозаврів. Довжина тіла анкілозавра досягала 9 метрів. Висота ж до 3 м. Важив він до 6 тонн. Існували анкілозаври в кінці крейдяного періоду близько 68 — 66 мільйонів років тому. Були поширені в західній частині Північної Америки.
Невже всi цi тварини родичi динозаврiв?
Ні. І жирафа, і броненосець, і носоріг – ссавці. Вони теплокровні та живородні. Вони відносяться до іншого класу, ніж динозаври. Адже динозаври були рептиліями та відкладали яйця. Тому сучасних родичів динозаврів слід шукати серед рептилій.

 Динозаври та крокодили – рептилії

У них холоднокровна циркуляція крові, яка залежить від навколишнього середовища. Також очевидні фізичні подібності, такі як еластична шкіра, потужні зуби та пазурі. Таким чином, можна зробити висновок, що крокодили — найближчі родичі динозаврів, які дожили до наших днів. Спостерігаючи за сучасними крокодилами — як вони зігріваються, як ловлять і поїдають здобич, як доглядають потомство, — ми отримуємо приблизне уявлення про те, який спосіб життя вели в далекому минулому динозаври.

Динозаври - предки птахів

Дуже довго походження птахів було однією з найбільших загадок біології, вони дуже відрізняються від усіх інших живих істот. Багато вчених вважають, що саме птахи – найближчі сучасні родичі динозаврів. Найдавніша  відомий вченим птах – археоптерикс. Він важив близько кілограма та мав довжину близько 50 сантиметрів. Археоптерикс жив 150 мільйонів років тому і, можливо, був сполучною ланкою між динозаврами та сучасними птахами. Кістки ніг птахів дуже схожі з будовою на кістки ніг динозаврів – хижаків. Хоча, птахи – це не рептилії, але є кілька дуже важливих особливостей подібності: ноги птахів вкриті лускою, птахи відкладають яйця в твердій шкаралупі. Перші птахи мали такі самі зуби, як і рептилії. Але під час еволюції важка зубна система повністю зникла. Крім того, кістки тазу птахів дуже схожі з кістками тазу ящерів. Тобто, птахи, які живуть нині, є прямими нащадками динозаврів.
Багато цікавих відео Ви зможете знайти на нашому Youtube-каналі: https://www.youtube.com/user/libraryTurgenevaKh







Немає коментарів:

Дописати коментар