середу, 15 березня 2023 р.

Барви рідного слова

Гуцульщина кличе

"Красо моя, п'янка чарунко мила,
Гуцульщино, розумнице моя!
Смарагдами лісів тебе обвила
Щаслива доля й пісня солов'я."
Нестор Чир

Продовжуємо мандрувати Україною і досліджувати діалекти рідної мови. Цього разу ми відправимось в одну з найколоритніших та найзагадковіших місцевостей нашої країни - Гуцульщину. Вона охоплює більшу частину Івано-Франківської, Чернівецької та Закарпатської областей України. Цей унікальний куточок світу здатний здивувати кожного і занурити в дивовижну атмосферу. Серед мальовничих українських Карпатах, що потопають у зелені гірських лісів і блакиті гірських вод, живе самобутній і вільний народ - гуцули. Більшість горян дотепер живуть в будинках на схилах гір і пасуть овець, а гуцульська культура, традиції та специфічна говірка залишилися недоторканими з давніх часів. Мерщій знайомитись разом в цим чудовим краєм.

Хто  такі гуцули?

Деякі науковці кажуть, що гуцули нащадки найдавнішого східнослов'янського племені, як народ з’явилися ще в 6 столітті. Про походження самого слова “гуцули” є декілька версій з чим воно пов’язане, але одностайно сказати ніхто не може.
Гуцули через багато століть зуміли зберегти свою культуру та традиції, пишаються національними костюмами, піснями і танцями та рідним краєм. З глибини віків до нас дійшли цікаві гуцульські звичаї, повір’я, прикмети та забобони.
Гуцулів не можна не впізнати. Традиційний одяг цього народу характеризується мальовничістю і колоритністю. Вони носять вишите яскраве гуцульське вбрання. Головною складовою одягу є капелюх і жилетка “кептар”, яка пишно прикрашена вишивкою та кольоровими стрічками. А найпопулярніше взуття - шкіряні постоли підв’язані до ніг.
Національна кухня гуцулів вирізняється простотою і водночас оригінальністю страв, а жінки часто чудові господині. Найбільш уживані тут продукти: кукурудзяні борошно й крупа, картопля, квасоля, гриби і, звичайно ж, бринза або «бриндзя», як ласкаво називають її самі гуцули.
На сьогоднішній день в Україні проживає близько 22 тисяч гуцулів. Існує думка, що саме вони вважають себе справжніми етнічними українцями. Можливо, в чомусь вони мають рацію адже вони є носіями української ідентичності та стали своєрідним «культурним оберегом» усієї нації.

Щоб зрозуміти мову гуцула, треба народитися гуцулом

Це без перебільшення саме так і є! Гуцульський діалект має багато власних відмін і в фонетиці, і в морфології, і в лексиці та синтаксисі. Описуючи звукові особливості гуцульського говору, я не вживатиму тут складних мовознавчих позначень.
Гуцули, особливо жінки, говорять протяжно, перетягуючи поодинокі звуки, а це надає говорові деякої співзвучності. Найпомітніша та найхарактерніша риса гуцульського діалекту це так зване “єкання”. Замість наголошеного Я, гуцули говорять Є, наприклад: м’ята - мнєта, теля - телє. А ще гуцули дуже люблять звуки Гь і Кь настільки, що вони навіть замінюють звуки Ть і Дь, коли вони стоять перед голосними І або Е, тобто тісто - кісто, дід - гід. І якщо якийсь гуцул вас назвав “файнов гівкою”, то не ображайтесь, він просто назвав вас красивою дівчиною, а саме файною дівкою. А ще не можна не згадати їх любов до скорочень, гуцули все скорочують: імена, дієслова, прийменники поруч з іменниками: він каже - він кае, Іване - Іве, Параско - Пара.
Доречі, в гуцульському говорі найбільше збереглося старих слів. Вони і зараз використовують деякі оригінальні вислови, що незрозуміло: у доброму настрої співрозмовник чи, навпаки, ви його чимось розсердили. Кожен гуцул, вітаючись, говорить "Слава Ісусу Христу!", відповідають: "Навіки слава Богу!" або “Єк Ви дужі?” у відповідь ви почуєте “Добре, єк Ви?”. А найпопулярніші лайки: “Най ті качка копне!”, "А щоб в тебе пір’я в роті поросло…"

А тепер цікаві гуцульські слова, які можна додати до свого сленгу: поличман - ляпас, похибувало - погано вплинуло, фоскати - бути незадоволеним, шмирдавка - нежить, бубуцатий - круглолиций, хиріти - лінуватись, пужате - лякати, набуватиси - веселитися, цюця - цукерка, шкіритиси -сміятися, нєньо - тато, йо - так, га - повторіть ще раз!
Використання діалектів у різних назвах уже давно стало справжнісіньким брендом. Найпопулярнішим у цьому плані є вживання гуцульських слів у назвах фірм, крамниць, а особливо ресторанчиків. Наприклад: в крамниці Файне дрантє ви купите одяг та взуття, сайт новин Тутка тамка розповідає, що робиться тут і там,  у ресторані Мнєсо вам завжди запропонують смачні страви з м'яса, а в кав'ярні Моцна бульба страви з картоплі. І особливо популярна назва Мольфар, таку назву мають аптеки, трав'яні чаї, бази відпочинку, ресторани, стоматологічні клініки, тощо.
Звісно дуже важко охопити всю красу та різноманітність цікавих рис гуцульського діалекту у невеликій статті, тому пропоную посилання на словничок гуцульських говірок.
А ще пропонуємо спробувати свої сили і продемонструвати знання, взявши участь  у вікторині "Як звучить гуцульський діалект."




Немає коментарів:

Дописати коментар