вівторок, 9 січня 2024 р.

Барви рідного слова

Мовний онлайн-проєкт "Барви рідного слова" продовжує збагачувати знання про красу і багатство української мови. Щодня все більше українців переходять на спілкування українською мовою, проте не у всіх одразу виходить говорити красиво та правильно. Але не треба боятись і соромитись! Зараз українська як ніколи в тренді, це ваш вибір. І лише через помилки і незручності можна опанувати мову. Тому пропонуємо доєднатися до мовного проєкту всіх бажаючих, хто переходить на українську мову, хто давно цього прагнув і ніяк не наважувався, хто має бажання підвищити рівень своєї мовленнєвої компетентності і навчитися говорити українською мовою правильно. Кожен пост буде присвячений помилкам, яких припускаються люди, говорячи українською. Тож не зволікаємо, пропонуємо розпочати зі слів вдячності.

Як правильно висловити подяку українською?

Вдячність - це почуття, яке виникає у нас у відповідь на зроблене нам добро.  Бути вдячним можна за будь-що, й навіть за найменші побутові речі, на які часто ми не звертаємо уваги. Дуже важливо щиро та усвідомлено відчувати вдячність. Подяка не обов'язкова повинна бути спрямована на людину, яка зробила щось конкретне. Можна просто так дякувати своїм друзям, коханим, родичам, колегам по роботі, захисникам України, самому собі та життю загалом. Слова вдячності допомагають створити комфортну атмосферу, мотивують до плідної праці. Ними можна висловити привітність, пошану, визнання. В українській мові сьогодні вживається два слова, щоб виразити подяку – "дякую" та "спасибі". Але іноді можуть закрастися сумніви, чи можна вживати обидва ці слова для висловлення вдячності. Давайте розбиратися.
Слово "спасибі" зустрічається здавна і має цікаве походження – воно утворилося шляхом з’єднання слів "Спаси, Боже". Ця сполука з часом зазнала фонетичних видозмін і утворилось одне слово "спасибі". Воно поширене саме у слов'янських країнах і не є росіянізмом. Тобто його можно вживати, як у повсякденному спілкуванні так і в літературній мові.
Більш поширеною етикетною формою висловлення вдячності є слово "дякую". Воно походить з німецької мови "danken" і запозичилося через мову-посередника – польську мову. Територія розповсюдження слова "дякую" дуже широка, майже по всій Європі. Наприклад: німецька - "danke", голландська - "dank", англійська - "thank", чеська - "děkuji", польська - "dziękuję", словацька - "ďakujem", а також вживається у білоруській - "дзякуй".
Увага!
Багато хто, висловлюючи подяку, необдумано каже: "Велике дякую!" або "Велике спасибі!". Але так не можна, це помилка. Дякую і спасибі — це дієслова, тож ми не можемо супроводжувати їх прикметниками, так само як не кажемо, наприклад, "веселе працюю", "чудове граю", "велике пишу" чи "неймовірне готую". "Велике дякую" — це поширена калька з російської мови. Запам’ятаймо, що в українській мові такого вислову немає!
В українській мові є багато способів висловити почуття вдячності красиво, емоційно, шанобливо. І в цьому Вам допоможуть прислівники, які чудово поєднуються з дієсловами. Наприклад: Ґречно дякую! Уклінно дякую! Красно дякую! Файно дякую! Щиро дякую! Можна уточнити, за що саме висловлюємо вдячність. Я щиро дякую вам за пораду! Файно дякую за теплі слова!

Що говорити у відповідь на слова подяки

До речі, відповідно до народного етикету, на подяку слід відповідати. Досить поширені відповіді на подяку "прошу" (з наголосом на першому складі) та "будь ласка". Cловом "прошу" краще відповідати на подяку, коли ваша послуга була незначною, адже прошу звучить скромніше, ніж "будь ласка". Пам’ятаємо, що "будь ласка" правильно пишеться — окремо. Неправильне написання цього словосполучення є дуже поширеною помилкою в сучасному письмі. Є й відповіді в конкретних ситуаціях, наприклад, якщо дякують за їжу, то відповідають: "На здоров’я!", якщо за одяг, то кажуть: "Носи на здоров’я!" чи "Носи здоровим!"
Дуже часто у відповідь на чиєсь: "Дякую!' можна почути традиційне "Та нема за що!". Є  важливий нюанс, який варто враховувати під час вживання цієї фрази. Якщо поміркувати, то можна дійти висновку, що цією фразою ми знецінюємо свою працю, яка не варта навіть банальної подяки. І тут у нагоді стане відповідь "Я певен, ви б для мене зробили те саме".

Вважається, що слова вдячності є чарівними. Вони можуть зробити життя кращим, адже їхнє використання створює позитивний ефект, поліпшує взаємовідносини. Справжня вдячність, яка може принести користь, повинна йти тільки від чистого серця. Висловлюйте вдячність не тільки щиро, але й правильно! 
Пропонуємо до перегляду відеоролик "Як правильно висловити подяку українською?"




Немає коментарів:

Дописати коментар