суботу, 17 лютого 2024 р.

 

Вишиванка: мова твого краю

Вишивана моя Україна


"Я рідний край та мову солов’їну
У вишивку свою вплела..."
                            Ольга Вишневська

Мовний онлайн-проєкт "Барви рідного слова" продовжує збагачувати знання про красу і багатство української мови та виховувати любов до рідного слова. Весь минулий рік ми віртуально подорожували Україною і досліджували діалекти, які притаманні різним куточкам нашої країни. У цьому році пропонуємо вам долучитись до наших подорожей і дізнатись багато цікавого про мову через вишиванку. Ви запитаєте: "Хіба вишиванка вміє говорити?" Безперечно, українська вишивка має свою потужну мову! Вишиванка - це візуальна мова нашого народу! Нитки, тканина, візерунки, колір і навіть кількість стібків – усе має символічне значення. Треба просто навчитись розуміту магію вишитого слова.


Витоки української вишиванки

Історія національного вбрання українців сягає глибокої давнини. Наші працьовиті пращури вміли створити справжню красу з полотна і ниток. З року в рік предки збагачували ремесло новими орнаментами та техніками. Достеменно невідомо, коли ж вишиванка почала розвиватись як галузь мистецтва. За словами істориків, українській вишиванці вже більше тисячі років. Відомий давньогрецький історик, географ і мандрівник Геродот стверджував, що елементи вишиванки прикрашали вбрання скіфів, які жили на території сучасної України протягом 8 ст. до н. е. – 4 ст. н. е. Вишиті сорочки здавна носили чоловіки, жінки й діти. Кріпаки та пани, міщани й селяни. Одягали їх у свята та на щодень. За вишитою сорочкою можна було визначити статус та походження власника. А на початку ХХ століття, коли українська нація почала боротьбу за свої політичні права, вишиванка стала використовуватися як патріотичний та культовий одяг, символ української ідентичності.

Символічність кольорів в українській вишивці

Гамма кольорів українських вишивок дуже символічна. Кожен колір і поєднання кольорів має своє особливе значення, яке обов'язково враховують українські вишивальниці. Традиційними кольорами української вишиванки вважають червоний, білий, чорний, синій, зелений та жовтий. Червоний позначає безмежне щастя, самовіддану любов, матеріальний достаток і нестримні веселощі. Цей тип сорочок був призначений для молодих дівчат, краса яких дарувала радість оточенню. Білий – символ радісних життєвих подій. Вишиванки цього кольору вважали святковими. Чорний символізував родючість і продовження роду. Блакитний символізував чистоту й непорочність. Переважно, такі сорочки одягали незаміжні дівчата. Насичені сині відтінки сприймали як найсильніші обереги від усього лихого. Зелений колір асоціювався з молодістю, красою, безтурботністю й весною. Вважали, що вишиванка, в якій переважають зелені відтінки, здатна захистити від природних стихій. Жовтий – символ меду й пшениці, добробуту, багатства й радості. Такий орнамент сприяв успіху в усіх починаннях та матеріальному достатку.

Cимволіка рослинного орнаменту на вишиванці

Символічні орнаменти на українській сорочці також слугували оберегом. Кожен елемент візерунку – не тільки прикраса, а й символ, коріння якого сягає глибокої давнини. Калина була символом материнства: кущ позначав матір, а ягідки – діток. Цей орнамент також уособлював безперервність життя й крові, тому що кров поєднує в собі послідовність поколінь. Сорочки з таким візерунком одягали лише заміжні жінки. Мак вважали надійним оберегом, що захищав від лихих сил не тільки родину, а й домашнє господарство. Виноград означав радість, пов’язану із сімейним життям, щастя від поповнення родини. Дубовий листок або гілка символізували чоловічу енергію, витривалість, життєву силу. Білі Лілії були символом зародження життя, чистоти та дівочої чарівності. Узори з трояндами символізували безперервний рух сонця й вічне оновлення.

Символіка геометричного орнаменту на вишивці

Геометричні орнаменти наші предки використовували задля магічного впливу на обставини свого життя. Таємні древні знаки вишивальниці виписували на полотні як заклинання. Коло символізувало сонце та його рух навколо Землі. Коло, розділене навпіл – це день і ніч, літо й зима. Квадрат – символ матеріального світу: достатку, багатства та добробуту. Ромб з крапкою всередині – символ родючості, Матері-Природи. Трикутник символізував вогонь. Хрестик символізував врожай.Змійки, спіралі або хвилі – знаки води, які вважали символом родючості й материнства. Вертикальні паралельні зигзаги позначали дощ.

Символіка тваринного орнаменту на вишивці

Тваринні мотиви – рідкісніші, й часто значення зашифрованого зображення конкретної тварини на конкретній вишиванці знала лише вишивальниця. Проте були й загальноприйняті символи: півень – захист від зла, лелека – оберіг немовлят, чайка – самотність та бідність, павичі – символ весілля, а голуби – неба та миру. Часто на весільних рушниках вишиті й розкішні жар-птиці – символізують тепле подружнє життя для молодят.


Унікальність вишивки кожного з регіонів

Українська вишиванка – більше, ніж просто національний одяг. Це оберіг та символ нашої самобутності, це код нації, це є наша історія, вишита у певних знаках, символах і образах.
І це не просто красиві слова. У залежності від історичного регіону України візерунки і тематика орнаменту вишиванок відрізняються. Раніше, в часи наших прапрадідів за орнаментом вишиванки можна було сказати з якого села вона походить, настільки різною була вишивка на сорочках. До 19-го століття налічувалося більш ніж 200 технік вишивки, що використовувалася на вишитих сорочках. З плином деякі особливості стираються та забуваються, проте більшість особливостей збереглися й до сьогодні. Зустрівши українця у вишиванці з рослинним візерунком, наприклад винограду, калини або дубу, в чорно-червоній гамі, можна сміливо стверджувати, що це житель столиці. Полтавчани найчастіше одягали білі сорочки, вишиті білими нитками. А жителів Полісся та Волині можна було впізнати завдяки біло-сірим сорочкам, розшитим червоними нитками. У західних регіонах характерною особливістю вишиванок був широкий спектр візерунків і кольору, наприклад, блакитний, який не є традиційним для більшості українських областей; або ж сорочки, вишиті скошеними або поздовжніми смугами тільки на рукавах.
Ми пропонуємо вашій увазі цикл розповідей про різноманіття вишиванок за географічним походженням. Ви зможете дізнатися цікаві подробиці про сорочки Поділля, Наддніпрянщини, Волині, Полісся, Полтавщини, Закарпаття, Слобожанщини та Буковини й їх околиць.
І обов'язково візьміть участь у  вікторині "Магія вишитого слова!". 


Немає коментарів:

Дописати коментар