середу, 21 лютого 2024 р.


"Бринить-співає наша мова,
Чарує, тішить і п’янить."

Щороку, 21 лютого, світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років, аж у 1999 року було запроваджено ЮНЕСКО Міжнародний День рідної мови. Головна мета свята – показати важливість та підтримати самобутність кожної окремої мови світу. Адже недаремно кажуть, що без мови нація помирає, тому що в ній міститься культура і історія цілої держави.




Рідна мова для кожної людини – це важливий елемент культурної свідомості. Мова накопичує досвід і традиції попередніх поколінь і передає їх нащадкам. Однак багато мов у світі, а їх зафіксовано близько 6000, знаходяться на межі повного зникнення. Вважається, що до кінця 21 століття зникне понад половина з існуючих на поточний момент мов. Деякі мови вже не мають живих носіїв, тому експерти визначають, що вивчення іноземних мов сприятиме збереженню лінгвістичного багатства планети.
До Міжнародного дня рідної мови ми підготували добірку цікавих фактів про різні мови світу:
  • Найпоширенішою в світі мовою визнана китайська, всього на нашій планеті налічується 1,3 мільярда її носіїв. Крім того, китайська вважається найдавнішою з тих, що нині існують. Вона зберегла і найдавнішу писемність. Загальна кількість ієрогліфів в Китаї перевищує 80 тисяч.
  • Англійська мова є рідною для 410 мільйонів чоловік, а 700 мільйонів осіб вчать її в якості додаткової. У англійському алфавіті міститься 26 букв, при цьому він має найбільший словниковий запас у світі.
  • Існує мова, яка повністю складається зі свистів.
  • Індія є країною з найбільшою кількістю офіційних мов — їх там цілих 17.
  • Найбільше літер містить абетка кхмерської мови (Камбоджа) – 72, а найменша абетка у папуаської мови ротокас, якою розмовляють на острові Бугенвіль – 12 літер.
  • В абхазькій мові всього 2 голосних. А ось приголосних від 58 до 67 в залежності від діалекту.
  • Чеська мова містить слова, що складаються з одних приголосних.
  • У всіх алфавітах світу є буква «А», вона визнана найпоширенішою. А ось буква «О» – найдавніша, вона з’явилася приблизно у 1300 році до нашої ери у фінікійському алфавіті і до цих пір входить до 65 алфавітів.
  • У багатьох мовах світу відсутні знаки пунктуації. Наприклад, в тайській чи китайській.
  • У більшості берберських мов, поширених в Африці, немає письмової форми.
  • На найбільшу кількість мов перекладено Біблію – повністю або частково священну книгу християн можна прочитати на 3384 сучасних мовах.
  • Всі мови змінюються з плином часу, але найменше змінюється ісландська. Вона практично не запозичує слів з інших мов, і за минулі століття вона майже не змінилася.

Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні. Сьогодні, коли ворог усіма засобами прагне знищити Україну, ми повинні усвідомити важливість національного самовизначення у тому числі й через мову. Українська мова пройшла довгий і нелегкий час у своєму розвитку. Незважаючи на всі перешкоди і труднощі, для багатьох мільйонів людей вона залишається рідною і прекрасною. В ці важкі часи українцям як ніколи важливо підтримати свою рідну мову словом, віршем, піснею.  Хочеться сподіватися, що наша рідна мова, мова наших батьків, стане такою ж рідною і для наших дітей, що краса і сила українського слова приверне до себе серця інших людей!
З нагоди свята ми підготували для вас цікаві факти й про нашу рідну мову.

  • Українську мову забороняли близько 134 разів.
  • Українська мова має 82 специфічні риси (40 фонетичних та 42 граматичні). 
  • Сучасна українська мова налічує приблизно 256 тисяч слів.
  • За критерієм лексичного запасу найближчими до української мови є білоруська (84% спільної лексики), польська (70%), сербська (68%).
  • Українська мова – єдина серед слов’янських мов, що зберегла кличний відмінок. Іменник у нас має 7 відмінків, один з яких – кличний.
  • Особливістю української мови є наявність великої кількості зменшувально-пестливих форм. Навіть слово «вороги» може звучати як «вороженьки». А назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.
  • Серед слів найчастіше використовують іменник – "рука", прикметник – "великий", дієслово – "бути" і серед займенників – "він".
  • В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру “П”.
  • Найменш вживаною літерою українського алфавіту є літера "ф" й слова, які починаються з неї, зазвичай запозичені іншомовні.
  • В українській мові багато синонімів. Наприклад, у слова “горизонт” є 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид. А слово "бити" взагалі має 45 синонімів.
  • За мелодійністю з українською може конкурувати лише італійська і французька мова.
  • Українську мову офіційно визнали літературною після видання «Енеїди» Івана Котляревського.
Cвято рідної мови є особливим для в сіх нас, адже українська мова є найціннішим багатовіковим надбанням, душею нашого народу та його генетичним кодом. Протягом багатьох віків наші предки не лише відстоювали свободу рідної української землі, а й право на існування та визнання української мови. Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою та багатьма іншими видатними українцями. Вітаємо Вас, дорогі друзі, з Міжнародним днем рідної мови. Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом. Щастя вам, добра, нових здобутків в ім’я України!
А ще пропонуємо спробувати свої сили і продемонструвати знання, взявши участь  у вікторині "Дзвенить струмочком рідна мова!"


Немає коментарів:

Дописати коментар